In de Syrische grensstreek wordt nog steeds hevig gevochten om de macht EPA
NOS Nieuws Binnenland

Turken beschieten Koerdische doelen in Syrië

Turkije heeft een gebied in het noorden van Syrië bestookt, dat in handen is van Koerdische strijders. Het Turkse leger beschoot onder meer een door de Koerden veroverd militair vliegveld in de buurt van de stad Azaz.  

De actie is een vergelding voor het beschieten van Turkse grensposten door zowel Koerdische strijders als militairen die loyaal zijn aan de Syrische president Assad, heeft een anonieme Turkse veiligheidsmedewerker gezegd tegen Reuters. 

De Turkse premier Davutoglu heeft de beschietingen volgens het persbureau  bevestigd en gezegd dat de Koerdische strijders zich moeten terugtrekken uit het grensgebied bij Azaz. Hij waarschuwde op de Turkse staatszender dat het leger zal reageren op elke beweging van de Koerdische militie YPG in het gebied.

VS

Het gebied in het noorden is sinds een paar dagen in handen van de Koerdische opstandelingen, tot ongenoegen van Turkije. De Turkse regering beschouwt de Koerdische milities als terroristen. 

Ankara zegt dat de milities banden hebben met de PKK. Met die beweging is het Turkse leger in een bloedig conflict verwikkeld in het zuidoosten van Turkije.

De Koerden zijn op de grond in Syrië de belangrijkste bondgenoot van de VS. De Amerikanen leiden een internationale coalitie, waar ook Turkije deel van uitmaakt, die luchtaanvallen uitvoert in Syrië en Irak om Islamitische Staat te bestrijden. De Amerikanen beschouwen de Koerdische strijders niet als terroristen, tot frustratie van de Turkse regering. 

STER reclame