Een demonstrant van DTG in Amsterdam
NOS Nieuws

Anti-asielgroepen zoeken elkaar op

 • Remco Andringa

  Redacteur politie en justitie

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

 • Remco Andringa

  Redacteur politie en justitie

 • Ben Meindertsma

  Redacteur

Het verzet tegen asielzoekerscentra in Nederland krijgt in toenemende mate een landelijk karakter. Protestgroepen zoeken elkaar steeds openlijker op, zoals vandaag op een demonstratie in Enschede. Toch is van een landelijke organisatie nog geen sprake.

Vanmiddag verschijnt anti-islambeweging Pegida op een lokale demonstratie in Enschede, gericht tegen de komst van een asielzoekerscentrum in de gemeente. Het protest is georganiseerd door de groep Demonstranten Tegen Gemeente (DTG). Er wordt een groep van vijftig Pegida-aanhangers in Enschede verwacht.

Tegenwerking

Vorige week waren DTG-leden op hun beurt aanwezig op een demonstratie van Pegida in Amsterdam. Ook verscheen de groep uit Enschede al op andere anti-azc-bijeenkomsten in Nederland. Volgende week gaan naar verwachting zo’n twintig mensen uit Enschede naar een protest in Ede, om weer een andere actiegroep te steunen.

De samenwerking tussen Pegida en DTG laat zien dat de protestgroepen elkaar steeds nadrukkelijker opzoeken. Volgens Pegida-woordvoerder Edwin Wagensveld werd zijn beweging bij het organiseren van demonstraties in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam tegengewerkt door de gemeente.

In Amsterdam moest de groep na een bommelding uitwijken naar een andere locatie. Door samen te werken hoopt Wagensveld sterker te staan tegenover de autoriteiten. "Voor enkele kleine groepjes is de overheid niet bang, maar wel voor samenwerking", zegt hij.

Geen landelijk netwerk

DTG-woordvoerder Benno Wilmink erkent de wederzijdse steun. Tegelijkertijd benadrukken beide partijen dat absoluut geen sprake is van een fusie. "Wij zijn DTG, zij zijn Pegida", zegt Wilmink. "We hebben allebei onze eigen ideologie. Maar als we elkaar op het punt van asielbeleid kunnen steunen, doen we dat. En ik ben erg blij met de steun van Pegida."

Volgens de politie is van een nationale organisatie van anti-azc-protest geen sprake. "We hebben geen aanwijzingen voor een landelijk netwerk", zegt een woordvoerder. De politie ziet dat sommige actiegroepen elkaar op Facebook steunen, maar betekent dat niet dat mensen in groten getale naar elkaars demonstraties komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl