NOS Nieuws

PvdA'er Monasch: Samsom geen lijsttrekker

Diederik Samsom moet bij de Tweede Kamerverkiezingen niet de lijsttrekker van de Partij van de Arbeid zijn. Dat zegt PvdA-Kamerlid Monasch in de Leeuwarder Courant, vlak voor het PvdA-congres in Amersfoort waar vandaag de 70ste verjaardag van de partij wordt gevierd.

Volgens Monasch is Samsom niet degene die de PvdA uit het slop kan trekken. Hij zegt dat de partij "een lijsttrekker van statuur" nodig heeft. Ook de PvdA-kopstukken Lodewijk Asscher, Jeroen Dijsselbloem en Hans Spekman zijn volgens het Kamerlid niet geschikt.

Monasch heeft zijn hoop nu gevestigd op een kandidatuur van de burgemeesters Van der Laan van Amsterdam en Aboutaleb van Rotterdam. "Dat zou een geschenk zijn voor de partij", aldus Monasch in de krant. Vooral over Aboutaleb is hij lovend; die zou benoemen wat je wel en niet kunt tolereren en duidelijke grenzen stellen. "Daar heeft dit land behoefte aan. En de partij evenzeer."

Volgens politiek verslaggever Wilco Boom komen de uitspraken op een onhandig moment. "Het is echt een rotweek geworden. Donderdag stapte de afdelingsvoorzitter van de PvdA in Katwijk op na een tweet waarin hij Wilders doodwenste. Nu doet Monasch zijn uitspraken aan de vooravond van een groot partijcongres."

Ieder PvdA-lid, ook fractieleden, kan zich gewoon uitspreken over de volgende lijsttrekker.

Diederik Samsom

Samsom zegt in een reactie dat alle PvdA-leden zich mogen uitspreken over de volgende lijsttrekker. Dat geldt ook voor fractieleden, benadrukt hij. "Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober. Maar als fervent voorstander van een echte lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn."

Die reactie lijkt droog, zegt Wilco Boom, maar van binnen kookt Samsom waarschijnlijk van woede. Toch lijkt de uitspraak geen grote gevolgen te hebben. "Samsom is de afgelopen jaren wel wat gewend geraakt en de hele partijtop staat achter hem. Ook door veel andere fractieleden wordt hij gesteund", aldus Boom.

De Telegraaf heeft een rondgang gemaakt onder prominenten van de PvdA en daaruit blijkt inderdaad dat er voldoende steun is voor Samsom. De meesten in de Kamerfractie, in het kabinet en in het bestuur steunen Samsom. Ook oud-partijleider Job Cohen en oud-minister Klaas de Vries willen dat Samsom niet aan de kant wordt gezet. De ministers Asscher en Dijsselbloem spraken eerder ook al hun steun voor Samsom uit.

Valse start

Samsom staat sinds 2012 aan het hoofd van de Partij van de Arbeid. Hij volgde toen Job Cohen op. Bij de laatste Kamerverkiezingen haalden de sociaal-democraten onder Samsoms leiding 38 Kamerzetels. In de laatste peilingen staat de partij op 10 tot 14 zetels.

Monasch zegt dat het al is misgegaan bij de kabinetsformatie. Die noemt hij "een valse start", waar de partij nooit meer bovenop is gekomen. Ook zegt hij in de Leeuwarder Courant dat de PvdA een bestuurderspartij is geworden, die het gevoel met de samenleving is kwijtgeraakt.

Jacques Monasch zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. Bij de verkiezingen in 2002, toen de PvdA een monsterverlies leed, was hij campagneleider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl