Spanje
NOS Nieuws

Jubileum nekt spijbelende Spaanse ambtenaar

Een ambtenaar uit de Spaanse stad Cádiz moet een boete van 27.000 euro betalen omdat hij meer dan zes jaar niet naar zijn werk ging. Zijn afwezigheid werd pas opgemerkt toen de man in aanmerking kwam voor een onderscheiding vanwege zijn langdurig dienstverband.

De 69-jarige Joaquín Garcia was sinds 1990 in dienst als toezichthouder van een afvalwaterzuivering, schrijft de Spaanse krant El Mundo. In 2010 bleek dat hij vanaf 2004 niet naar zijn werk was geweest. In die jaren had hij wel een jaarsalaris van 37.000 euro opgestreken.

Zijn afwezigheid bleef al die tijd ongemerkt, omdat het waterzuiveringsbedrijf ervan uitging dat de man in dienst was bij de gemeente. De gemeente was juist in de veronderstelling dat Garcia werd gecontroleerd door het waterzuiveringsbedrijf.

Filosofie

De man zou in 2010 een plaquette ontvangen omdat hij twintig jaar in dienst was bij de gemeente. De loco-burgemeester van Cádiz belde de directeur van het waterzuiveringsbedrijf om informatie te vragen over de ambtenaar. Die had echter geen idee wat Garcia de afgelopen jaren had gedaan.

Garcia heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij zegt dat hij af en toe wel aanwezig was. Volgens de man was hij in die uren niet erg productief en las hij vooral veel boeken over filosofie. Hij kon zich er niet toe zetten om te werken, omdat hij het oneerlijk vond dat hij bij de afvalwaterzuivering was gedetacheerd.

De man sprak niet met zijn baas over zijn situatie. Hij zegt dat hij bang was dat hij zou worden ontslagen. Dat is uiteindelijk nooit gebeurd: Garcia ging kort nadat zijn absentie was ontdekt met pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl