Een Zuid-Koreaanse politieagent bij de toegangsweg naar Kaesong
NOS Nieuws

Noord-Koreanen zonder water door strafmaatregel Zuid-Korea

Omwonenden van het Noord-Koreaanse industriepark Kaesong zijn gedupeerd door de laatste strafmaatregel van Zuid-Korea tegen het bewind in Pyongyang. Zuid-Korea heeft de stroomtoevoer naar het industriepark afgesloten. Daardoor kan een waterreservoir dat door Zuid-Korea is gebouwd niet meer worden gebruikt. Niet alleen de industrie maar ook duizenden Noord-Koreanen in de omgeving zitten nu zonder water.

Dagelijks pompten de Zuid-Koreanen zo'n 17.000 ton water op uit het reservoir. 7000 ton werd gebruikt door de 124 Zuid-Koreaanse bedrijven die in Kaesong gevestigd waren. Naar schatting 10.000 ton ging naar omwonenden.

Als Noord-Korea het reservoir wil blijven gebruiken, zal het zelf voor stroom moeten zorgen. Dat zal niet meevallen in een land dat geregeld kampt met stoomuitval. Kaesong en de hoofdstad Pyongyang behoorden tot de weinige plaatsen waar de stroomtoevoer wel stabiel was.

Zuid-Koreaanse vrachtwagens uit Kaesong worden gereinigd voordat ze Zuid-Korea binnen rijden

Zuid-Korea besloot woensdag om al zijn bedrijven uit Kaesong terug te trekken. Die boden daar werk aan 54.000 Noord-Koreanen. Dat leverde Pyongyang in tien jaar tijd bijna een half miljard euro aan harde buitenlandse valuta op.

De aanleiding voor het opschorten van de samenwerking was de lancering van een langeafstandsraket, zondag, door Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse regering zei woensdag dat ze het atoomwapenprogramma van Noord-Korea niet langer wil financieren.

Alle Zuid-Koreanen hebben Kaesong inmiddels verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl