Een demonstratie tegen het azc in Enschede op 31 oktober verliep grimmig
NOS Nieuws

Enschede zet zich schrap voor betoging tegen azc

De Enschedese burgemeester Van Veldhuizen wil met een noodverordening voorkomen dat een demonstratie zaterdag tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand loopt. Het lijkt erop dat groepen van buiten Enschede komen meedoen aan de demonstratie, mogelijk om de orde te verstoren.

De noodverordening, die geldt van vrijdagavond 18.00 uur tot zaterdagavond 23.00 uur in de hele binnenstad van Enschede, geeft de politie extra bevoegdheden. Iedereen die de betoging of de openbare orde verstoort, kan door de politie worden weggestuurd. Dat kan ook als de politie vermoedt dat iemand zulke plannen heeft.

Tegendemonstraties zijn niet toegestaan en ook is het verboden om rond te lopen met een bedekt gezicht, om slag- of steekwapens mee te nemen (daaronder vallen ook spandoeken met lange of dikke stokken) en om arm- of beenbeschermers te dragen.

Felle protesten

In september besloot de Enschedese gemeenteraad dat er een azc komt in de wijk Eschmarke aan de oostkant van de stad, voor maximaal 600 asielzoekers gedurende maximaal tien jaar. Dat leidde tot felle protesten en verschillende incidenten.

In oktober werd tijdens een demonstratie de Hitlergroet gebracht, in november werd tijdens een buurtbijeenkomst buiten zwaar vuurwerk afgestoken en later die maand werden varkenskoppen neergelegd op de toekomstige azc-locatie. In december en januari werden op die plek leuzen gekalkt, zoals 'AZC, in de fik ermee' en tekens die lijken op hakenkruizen. Eind januari werd een informatiebijeenkomst afgelast omdat die verstoord dreigde te worden.

Pegida komt ook

Mogelijk komen er zaterdag honderden mensen demonstreren. De organisatie, Demonstranten Tegen Gemeente, heeft een algemene oproep op sociale media gedaan en Pegida heeft al aangekondigd zich erbij aan te sluiten.

Met name de deelname van Pegida kan voor linkse groepen als Antifa reden zijn om ook naar Enschede te komen. Volgens de gemeente saboteert die groep geregeld demonstraties door de route te blokkeren en spandoeken op te hangen, waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Route aangepast

De gemeente benadrukt dat de organisatoren hun plannen met de gemeente hebben besproken. Ze wilden eigenlijk langs het stadhuis lopen, maar de route is - volgens de gemeente in goed overleg - aangepast. Ze blijven nu in de wijk De Bothoven, net ten oosten van het stadshart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl