Een tunnel van het LIGO
NOS Nieuws

Apparatuur die zwaartekrachtsgolf waarnam ook elders toepasbaar

De waarneming van zwaartekrachtsgolf GW150914 is met extreem verfijnde apparatuur gedaan. De twee betrokken LIGO-detectoren bestaan uit twee loodrecht op elkaar geplaatste vacuümbuizen van elk vier kilometer lang. Hierdoor wordt laserlicht gestuurd. Aan het eind van de buis wordt dit licht teruggespiegeld, waarna het licht uit de twee buizen weer wordt gecombineerd.

Een minieme verschuiving van het golfpatroon van de ene lichtbundel ten opzichte van de andere wijst op afwijkingen in de lengte van de buizen. Dan heeft een zwaartekrachtsgolf één van de armen ingeduwd, en de andere juist verlengd waardoor het licht er iets korter over deed om door de ene buis te gaan.

Die op 14 september 2015 waargenomen zwaartekrachtsgolf leidde tot een vervorming van een miljardste van een miljardste seconde.

Bloedmonsters

De sensoren die in de LIGO-detectoren in Livingston (Louisiana) en Hanford (Washington State) gebruikt worden, hebben hun weg al gevonden naar de olieindustrie. Ook de coatings van de detectoren en de hoogst geavanceerde optische instrumenten vinden al toepassingen buiten dit wetenschappelijke onderzoeksprogramma.

De toegepaste technieken voor data-analyse worden bijvoorbeeld ook ingezet om kwaadaardige cellen in bloedmonsters te identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl