De flat aan de Moddermanstraat in Rotterdam werd grotendeels vernield bij de explosie
NOS Nieuws

Verwarde man krijgt 30 maanden cel voor explosie in flat

De man die vorig jaar opzettelijk een gasexplosie veroorzaakte in een flat in Rotterdam, heeft dertig maanden cel opgelegd gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat is conform de eis van het Openbaar Ministerie

Volgens de rechter is de 68-jarige man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Naast de celstraf komt hij drie jaar onder toezicht te staan van de reclassering. Ook mag hij in de toekomst alleen nog begeleid wonen.

De man, een voormalig dominee, heeft een psychiatrisch verleden en is de afgelopen veertig jaar verschillende keren in inrichtingen opgenomen geweest. Kort voor de explosie was hij uit de crisisopvang ontslagen en naar huis gestuurd.

Slecht begeleid

Thuis besloot hij dat hij zijn leven wilde beëindigen. Hij ontkoppelde de gasslang en ontstak het gas met een aansteker. De ontploffing die volgde, veroorzaakte een enorme ravage.

Dertien mensen, onder wie de man zelf, raakten gewond. Ook woningen in de buurt van de flat aan de Moddermanstraat raakten beschadigd. Zo'n 150 mensen moesten tijdelijk hun huis uit. Een aantal woningen werd voor langere tijd onbewoonbaar. De schade liep in de miljoenen.

De psychiatrische hulp aan de man faalde, blijkt uit het dossier. Zo kreeg hij verkeerde behandelingen en werd hij slecht begeleid. Door bezuinigingen werd de inrichting waar hij verbleef gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl