NOS Nieuws

NAVO helpt bij indammen vluchtelingenstroom Egeïsche Zee

NAVO helpt bij indammen vluchtelingenstroom

De NAVO gaat helpen bij de migratiecrisis. Het bondgenootschap stuurt schepen naar de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland. Daarbij richt de NAVO zich vooral op het bestrijden van mensensmokkelaars en criminele organisaties. "Wij gaan geen bootjes stoppen of terug slepen", zei secretaris-generaal Stoltenberg op een persconferentie in Brussel.

Ook Nederland bekijkt of het op korte termijn een bijdrage kan leveren. Dat zou een fregat of een onbemand vliegtuig kunnen zijn. Na de zomer is het bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman waarschijnlijk beschikbaar, zei minister van Defensie Hennis afloop van het overleg in Brussel.

'Nederland stuurt mogelijk een marineschip'

Inlichtingen over mensensmokkelaars worden aan de Griekse en Turkse autoriteiten overgedragen. Die kunnen die informatie gebruiken bij het opsporen en vervolgen van mensensmokkelaars. De NAVO zegt daarbij nauw te gaan samenwerken met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex.

Een gezamenlijk verzoek van Duitsland, Turkije en Griekenland is de aanleiding voor het besluit. Wel is er nadrukkelijk afgesproken dat Griekse en Turkse marine of luchtmacht alleen in hun eigen territorium opereren. De buurlanden hebben al heel lang een slechte verstandhouding ook al maken ze deel uit van de NAVO.

"Het is belangrijk dat we nu snel handelen", zei de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen. De Amerikaanse minister van Defensie Carter zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat de vluchtelingen het slachtoffer zijn van criminele organisaties die de overtochten organiseren.

Griekse Eilanden

De NAVO-schepen patrouilleren straks in het oostelijk deel van de Egeïsche zee, tussen Griekse eilanden als Lesbos, Chios en Kos en het Turkse vasteland. Daar wagen vluchtelingen uit onder meer Syrië elke dag de oversteek naar de EU. Alleen al in januari waren dat er 60.000. Dit jaar zijn in het gebied al 96 mensen verdronken en worden er 34 vermist, meldt de UNHCR.

De NAVO heeft al schepen in de Middellandse zee die nu richting Egeïsche Zee worden gedirigeerd. Intussen wordt bekeken op welke manier de operatie verder kan worden uitgebreid en wat andere NAVO-landen kunnen bijdragen. De NAVO houdt zich op de Middellandse zee ook bezig met het opsporen en bestrijden van terroristische activiteiten. Daartoe werd in 2001 besloten na de aanslagen in de VS. Het bestrijden van mensensmokkelaars wordt nu dus aan het takenpakket toegevoegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl