Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab
NOS Nieuws

Schippers: overheid kan schildklierpatiënten niet schadeloos stellen

De overheid kan patiënten die problemen hebben door het tekort aan schildkliermedicijnen niet schadeloos stellen, zegt minister Schippers. "Die weg moeten we niet op, dat schept te veel precedentwerking en verwachtingen." Schippers vindt dat de problemen in eerste instantie een zaak zijn van de zorgverzekeraars.

Begin januari werd bekend dat de fabrikant van Thyrax vanwege een verhuizing een leveringsprobleem heeft. Honderden patiënten moeten daarom van medicijn wisselen. Het opnieuw 'inregelen' van dit medicijn kan tot allerlei problemen leiden, waardoor extra onderzoeken en bloedcontroles nodig zijn. De kosten daarvoor komen bij de patiënt en het eigen risico terecht.

De SP had de minister daarom om schadeloosstelling gevraagd. Maar Schippers voelt daar niets voor. "De problemen zijn heel vervelend, maar dit moeten we niet doen. Het schept teveel verwachtingen voor mogelijke toekomstige problemen met andere medicijnen. Er gaan vaker dingen mis in de zorg met consequenties voor het eigen risico. Nu hier schadeloos stellen heeft dus grote consequenties", aldus Schippers.

Veel patiënten zijn bang dat ze door de nieuwe medicijnen bijwerkingen krijgen als concentratieverlies, hoofdpijn en oververmoeidheid. Bij schildklierpatiënten luistert de dosering erg nauw. Ook kan het gebruik van andere kleurstoffen in verder identieke middelen leiden tot bijwerkingen. Er is inmiddels een meldpunt waar patiënten met problemen terecht kunnen.

Schippers over schildkliermedicijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl