Senaat VS unaniem voor hardere sancties Noord-Korea

Presidentskandidaat Marco Rubio is naar Washington teruggekeerd om te stemmen EPA

De Amerikaanse Senaat heeft met overweldigende meerderheid ingestemd met hardere sancties tegen Noord-Korea vanwege het atoomprogramma van dat land.

Republikeinen en Democraten stemden eensgezind met 93 tegen nul voor extra sancties. Het Huis van Afgevaardigden was eerder al vrijwel unaniem akkoord gegaan.

De steun voor het voorstel was zo groot dat twee Republikeinen die in de race zijn voor het presidentschap, Ted Cruz en Marco Rubio, hun campagne onderbraken om in Washington mee te stemmen. De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders wilde ook terugkeren om te stemmen, maar haalde de stemming niet.

Satelliet

De VS verdenkt Noord-Korea van het ontwikkelen van kernwapens. De sancties zijn bedoeld om het land financieel te treffen, zodat het minder kan investeren in het atoomprogramma.

In januari hield Noord-Korea een kernproef, de vierde. En zondag lanceerde het regime in Pyongyang een langeafstandsraket, naar eigen zeggen om een satelliet in de ruimte te brengen. De VS, Zuid-Korea en andere landen vrezen dat het om een oorlogszuchtige oefening gaat.

Juist vandaag hebben topmilitairen uit de VS, Zuid-Korea en Japan in Washington afgesproken meer samen te werken en informatie uit te wisselen om de bedreiging door Noord-Korea het hoofd te bieden.