Hoogleraar Mirjam van Reisen
NOS Nieuws

Hoogleraar Van Reisen wint geding van Eritrese Nederlander

De Tilburgse hoogleraar Mirjam van Reisen heeft een kort geding gewonnen dat tegen haar was aangespannen door de Eritrese Nederlander Meseret Bahlbi. De voorzieningenrechter in Amsterdam wees zijn eis af tot rectificatie van uitspraken die Reisen in een interview met BNR had gedaan.

De eiser is oud-voorzitter van de Young PFDJ Nederland. Dat is volgens Bahlbi een onafhankelijke organisatie is die 'ideologisch verwant is' aan de regeringspartij PFDJ.

Zijn broer en zus werken als tolk bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Zij vertalen gesprekken met Eritreeërs die in Nederland asiel aanvragen.

Dictatuur

Van Reisen, hoogleraar internationale betrekkingen, zei in het interview dat ze het zorgwekkend vindt dat de IND werkt met tolken die nauw betrokken zijn bij het dictatoriale regime in Eritrea. Als asielzoekers ontdekken dat de tolken banden hebben met het regime waarvoor ze gevlucht zijn, ondermijnt dat volgens Van Reisen hun vertrouwen in de Nederlandse overheid. Ze noemde Bahlbi, de eiser in dit geding, bovendien de spil van de inlichtingendienst van Eritrea in Nederland.

De rechter wees de eis tot rectificatie af. De uitspraken vallen volgens haar binnen de vrijheid van meningsuiting en worden voldoende ondersteund door de feiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl