Brede steun Tweede Kamer voor bombarderen in Syrië
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zijn instemming uitgesproken met de Nederlandse deelname aan de missie tegen IS in Syrië. De missie duurt tot juli.
In formele zin heeft het kabinet de toestemming van de Tweede Kamer niet nodig voor een militaire missie als deze, maar het is gebruikelijk dat de partijen zeggen wat zij ervan vinden.
Bommen
De vier Nederlandse F-16's die nu actief zijn in Irak gaan ook bombardementen uitvoeren op doelen als wapenvoorraden, trainingskampen en IS-bolwerken in het oosten van Syrië. Daar kunnen zij ook worden ingezet voor het gooien van bommen op bankgebouwen, oliepijpleidingen en andere belangrijke aanvoerroutes van IS.
Minister Hennis zegt dat de Nederlandse militairen zich niet aan beperkingen hoeven te houden die hun werk onnodig lastig maken. Vooraf zijn er geen doelen uitgesloten. "Alleen het humanitaire oorlogsrecht is voor ons leidend."
De VVD en de PvdA werden het lange tijd niet eens over de noodzaak van de missie. De PvdA wilde zicht hebben op een politieke oplossing in Syrië. Toen het eerste gesprek tussen president Assad en de Syrische oppositie stond gepland, gaf de PvdA groen licht.