Nationale ombudsman Van Zutphen, met rechts Kinderombudsman Dullaert
NOS Nieuws

'Kinderombudsman moet onafhankelijker zijn'

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

  • Ardi Vleugels

    Researchredacteur zorg

Bijna honderd jongeren- en kinderrechtenorganisaties doen een oproep voor meer onafhankelijkheid voor de Kinderombudsman. De bestaande regels bieden te weinig ruimte om los van de Nationale ombudsman te opereren.

De wet bepaalt dat de Nationale ombudsman onder meer gaat over de voordracht van de Kinderombudsman. Dat heeft geleid tot ophef, omdat ombudsman Reinier van Zutphen de termijn van Kinderombudsman Marc Dullaert niet verlengt. Die commotie laat volgens de jongerenorganisaties zien dat de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman sterk in het geding is.

Voorzet

Naast tachtig organisaties van het Kinderrechtencollectief hebben ook de jongerenorganisaties van ChristenUnie, CDA, PvdA, D66, SGP, PvdD en GroenLinks zich bij het protest aangesloten. Zij roepen hun moederpartijen in de Tweede Kamer op de wet snel te herzien. De Kinderombudsman kan dan zonder last of ruggespraak opereren, net zoals bijvoorbeeld Kamerleden, zegt Jarin van der Zande namens de politieke jongeren.

De wet die de rol van de Kinderombudsman regelt, wordt komende zomer tegen het licht gehouden. Dan wordt ook bekeken of er aanpassingen nodig zijn. De jongerenorganisaties doen vandaag dus al gezamenlijk een voorzet.

Vijftien jaar strijd

Het Kinderrechtencollectief heeft vanmiddag een gesprek bij de Nationale ombudsman om hun grieven te uiten. Vooral de wens van Van Zutphen dat de Kinderombudsman "intern gericht" moet zijn, leidt tot bezorgdheid. "Dat is in tegenspraak met de Wet op de Ombudsman. Daarin staan duidelijke taken genoemd: voorlichting geven en informatie garen en verstrekken, gevraagd en ongevraagd advies geven en onderzoek doen", zegt Daniëlle de Jong van Defence for Children.

"We hebben vijftien jaar gestreden voor een Kinderombudsman, waarmee Nederland een van de laatsten was in Europa. En nu moeten we ons zorgen maken over de toekomstige rol en de continuïteit van die functie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl