Een infographic die Zuid-Korea heeft vrijgegeven over de Noord-Koreaanse lancering van de satelliet EPA

De satelliet die Noord-Korea zondag heeft gelanceerd, draait in een stabiele baan om de aarde. Dat meldt het Britse persbureau Reuters op basis van een anonieme Amerikaanse ambtenaar en een deskundige. 

Ook de Zuid-Koreanen zouden bevestigd hebben dat de lancering is gelukt. De satelliet zou nog geen data verzenden naar de aarde. 

Noord-Korea claimde al direct dat de satellietlancering een succes was, maar dat werd betwijfeld door andere landen en organisaties. De Amerikaanse functionaris zegt nu dat de satelliet in eerste instantie door de ruimte tuimelde, maar inmiddels is gestabiliseerd. Die waarneming wordt bevestigd door deskundige Charles Vick van GlobalSecurity.org. 

Amateurs

De Amerikanen en hun bondgenoten denken dat de Noord-Koreanen de satelliet lanceerden om een langeafstandsraket te testen. De test kwam een maand na een ondergrondse nucleaire test. De Kwangmyongsong-4 is volgens Pyongyang een observatiesatelliet die de aarde bestudeert. De kunstmaan zou in 94 minuten over de polen rond de aarde draaien op zo'n 500 kilometer hoogte. 

Amateurs die satellieten volgen, zouden de Noord-Koreaanse aanwinst in de ruimte nog niet hebben waargenomen.

STER reclame