NOS Nieuws

Een tafel die stroom opwekt

Een tafel die je telefoon kan opladen: ontwerpster Marjan van Aubel maakt het mogelijk. Met haar bedrijf Caventou mag ze zich de Radicale Vernieuwer van 2015 noemen. Haar idee om zonnecellen te integreren in het glas-in-loodoppervlak van een tafel sprak de jury erg aan.

Volgens Van Aubel zelf is de tafel het eerste meubelstuk dat binnenshuis zonne-energie kan opwekken. Vanuit het idee duurzaam hoeft niet lelijk te zijn bouwde zij samen met een ingenieur een prototype van de tafel.

Binnenkort gaat ze in Zuid-Korea langs bij fabrikanten van zonnecellen in de hoop haar 'oplaad-tafel' op de markt te kunnen brengen.

De winnaar werd bekendgemaakt in de aanloop naar de Nacht van de Radicale Vernieuwers. De prijs is een initiatief van de stichting Kennisland, het weekblad Vrij Nederland en communicatie-adviesbureau Vandejong. Aan de winnaar wordt een artikel gewijd in Vrij Nederland.

Verleiding

Sinds 2013 worden voor het toekennen van de onderscheiding mensen en organisaties geselecteerd die positieve, duurzame en sociale initiatieven ontwikkelen. Dit jaar sprong Marjan van Aubel eruit omdat ze volgens de jury de consument verleidt en aanzet tot nieuwe gedachten over duurzaamheid en energiegebruik.

De grote publieksfavoriet was dit jaar De Nederlandse School. Daar krijgen docenten in een masterclass te zien hoe ze op een andere manier kunnen lesgeven, passend bij de leerling van nu.

Sexy

Directeur en onderwijsvernieuwer Ilja Klink vindt dat onderwijs wel een meer sexy imago mag krijgen: "Er zijn veel verhalen over hoe slecht het gaat en hoe zwaar het allemaal is in het onderwijs. Nu is er een keer wat positiviteit."

Klink bezoekt dagelijks scholen om het concept van De Nederlandse School, die in september is begonnen met 42 deelnemers, te bespreken en aan te bieden. Het ministerie van Onderwijs is in elk geval al overtuigd en financiert de helft van de opleiding. De scholen betalen zelf de rest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl