De nieuwe Airbus A350 voldoet aan de nieuwe normen
NOS Nieuws

Vliegtuigen worden milieuvriendelijker

De luchtvaart krijgt strengere milieuregels. Een commissie van de Verenigde Naties heeft nieuwe richtlijnen vastgesteld die de uitstoot van broeikasgassen moeten terugdringen.

In de overeenkomst staat dat nieuwe vliegtuigmodellen vanaf 2020 moeten voldoen aan de normen. Voor bestaande modellen is dat 2023. Vijf jaar daarna mogen er geen vliegtuigen meer worden gebouwd die niet aan de strenge eisen voldoen. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door de raad van bestuur van de internationale luchtvaartorganisatie van de VN, ICAO, maar daar worden weinig bezwaren verwacht.

Bindende regels

Het is de eerste keer dat er bindende regels voor de uitstoot van vliegtuigen worden vastgelegd. Als ze ingaan, zal de uitstoot van broeikasgassen tussen 2020 en 2040 volgens de VS met 650 miljoen ton afnemen. Dat komt neer op ruim 140 miljoen auto's die een jaar lang in de garage blijven staan.

Enkele veelgebruikte toestellen, zoals de huidige Airbus A320 en de Boeing 737, voldoen niet aan de nieuwe normen. Nieuwere vliegtuigen zoals de Airbus A350 en de Boeing 787 zijn wel in orde.

Kritiek

Milieu-organisaties hebben kritiek op de nieuwe afspraken. Er staat namelijk in dat vliegtuigen die in gebruik zijn, vrijstelling krijgen. En doordat de afspraken pas vanaf 2020 ingaan, kunnen er de komende jaren nog veel vervuilende vliegtuigen worden verkocht, die daarna nog talloze jaren kunnen blijven vliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl