NOS Nieuws

Doden en gewonden bij treinongeluk Zuid-Duitsland

Bij een treinongeval in het zuiden van Duitsland zijn negen mensen om het leven gekomen. Ongeveer honderd personen zijn gewond geraakt, van wie achttien er slecht aan toe zijn. Beide machinisten en twee conducteurs zijn om het leven gekomen.

Er zijn twee regionale passagierstreinen frontaal op elkaar gebotst in de buurt van Bad Aibling, 50 kilometer ten zuidoosten van München. Het ongeluk gebeurde om tien over half zeven vanmorgen en in de treinen zaten met name forenzen.

Jeroen Wollaars: 'Gebied is moeilijk toegankelijk'

Carnaval

De treinen zaten niet afgeladen vol, zegt correspondent Jeroen Wollaars. "Het carnaval is hier nog niet helemaal afgelopen, veel scholen zijn nog dicht. Er zaten dus wel minder mensen in de trein dan gebruikelijk.

Een trein is ontspoord en meerdere wagons zijn over de kop geslagen. Meerdere helikopters zijn opgeroepen om hulp te verlenen, ook vanuit Oostenrijk. Ze vliegen af en aan, zegt Wollaars. "Het is een moeilijk bereikbare plek." Het ongeluk is langs een rivier gebeurd, met aan de andere kant van het spoor een waterzuiveringsinstallatie en een bos.

 • AFP
  Een luchtfoto van de plek van het ongeval
 • EPA
  Het spoor ligt vlak aan een rivier, wat de reddingswerkzaamheden bemoeilijkt
 • EPA
  De ravage na het treinongeluk
 • ARD
  De trein is ontspoord
 • Hollandse Hoogte | AP
  Hulpverleners ter plaatse
 • EPA
  Reddingswerkers ter plaatse
 • EPA
  Traumahelikopters staan klaar om naar de plek van het ongeluk te vliegen

De helikopters kunnen niet ter plekke landen. Slachtoffers worden met een touw gered en naar de overkant van de rivier gebracht, waar ambulances klaarstaan om ze naar ziekenhuizen in de wijde regio te brengen. De bloedbank van de regio München heeft een oproep gedaan bloed te doneren.

Er loopt daar maar één spoor, zegt Wollaars. "De treinen moeten op de een of andere manier daar allebei op terecht zijn gekomen." Voorlopig is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak. "Maar er wordt al volop gespeculeerd. Er is een sein dat moet aangeven of het spoor vrij is of niet, mogelijk dat daar iets mis mee is.

Een oproep van de bloedbank in München

De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren heeft geschokt gereageerd op het ongeval. "We weten nog niet of er zich nog meer doden in de trein bevinden. Het is werkelijk verschrikkelijk." Volgens de minister heeft het redden van de slachtoffers nu prioriteit, het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval komt daarna.

Volgens hem zijn er in de afgelopen jaren juist aanzienlijke verbeteringen geweest aan het spoor, waardoor een dergelijk ongeluk op een enkelspoor niet meer voor zou moeten kunnen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl