De biowarmtecentrale in Purmerend
NOS Nieuws

Eneco en Natuur en Milieu lanceren alternatief voor plannen Kamp

Energiemaatschappij Eneco en milieuorganisatie Natuur en Milieu hebben een alternatief plan om de milieudoelstellingen van het kabinet te halen. Volgens hun plan moet er extra windenergie worden opgewekt.

In het energieakkoord is afgesproken dat binnen vier jaar 14 procent van de energie duurzaam moet zijn. Om dit te bereiken wil het kabinet biomassa, zoals houtsnippers, meestoken in kolencentrales. Daarvoor wordt 4 miljard euro aan subsidie uitgetrokken. Deze methode ligt onder vuur omdat kolencentrales nog altijd meer vervuilende kolen verbranden dan CO2-neutrale houtsnippers.

Eneco en Natuur en Milieu lieten onderzoek doen naar alternatieven. Volgens de twee partijen kan met een groot windmolenpark op zee in combinatie met extra zonnepanelen ook de doelstelling van 14 procent worden gehaald.

Besparing

Tegen de komst van een extra windpark op zee is veel verzet, maar volgens Eneco geldt dat vooral voor plannen van het kabinet om dicht bij de kust te bouwen. In het alternatieve plan worden de parken verder van de kust gebouwd en zijn ze niet te zien.

Het alternatieve plan zou ook 600 miljoen euro aan subsidie besparen en levert verder ruim zesduizend banen op, zegt Eneco. De energiemaatschappij heeft zelf geen biomassacentrales.

Medy van der Laan, voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, ziet in de plannen nog geen reden om het energieakkoord aan te passen. Ze twijfelt of de vergunningen voor een windpark voor 2020 rond zijn. "De ervaring is dat er eerder meer dan minder tijd nodig is om vergunningen voor windenergie op zee te realiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl