Winnen de anti-establishment kandidaten New Hampshire?
Zorgen de kiezers in de Amerikaanse staat New Hampshire vandaag voor een verrassing? Of komen de gedoodverfde winnaars Donald Trump (Republikein) en Bernie Sanders (Democraat) ook echt als beste uit de bus?
De inwoners van de noordoostelijke staat mogen vandaag hun stem uitbrengen bij de eerste echte primary van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Peilingen laten al weken dezelfde uitslag zien, maar toch is het altijd spannend in New Hampshire.
In deze 'swing state' laten mensen zich niet leiden door de media of opiniepeilers. Ze willen de kandidaten in levenden lijve ontmoeten en beslissen vaak pas op het laatst op wie ze stemmen. Dat is een goed recept voor een onvoorspelbare uitslagenavond.
Het is bijzonder dat een progressieve kandidaat als Bernie Sanders het zo goed doet in New Hampshire, waar men vaak kiest voor gevestigde namen. Zo won Hillary Clinton New Hampshire in 2008, na de nederlaag in Iowa en John Kerry in 2004. De senator uit buurstaat Vermont is populair bij blanke mannen met een baan en ook bij vrouwen doet hij het beter dan gedacht.
Dat is een probleem voor Clinton, die vaak kan rekenen op deze belangrijke kiezersgroep. Volgens The Boston Globe identificeren veel vrouwen, jong en oud, zich wel met Clinton, maar voelen ze zich in hun hart nauwer verbonden met Bernie Sanders. Zijn boodschap over welzijn en eerlijke kansen voor iedereen slaan aan.
Wie volgt Trump?
Bij de Republikeinen draaien deze voorverkiezingen vooral om wie er achter Donald Trump eindigen. De vastgoedmagnaat uit New York staat al maanden bovenaan in de peilingen. Zijn voorsprong op de andere kandidaten is groot. De kiezers lijken minder moeite te hebben met Trumps bombastische persoonlijkheid dan in Iowa, waar hij tweede werd achter senator Ted Cruz.
Cruz zal in New Hampshire waarschijnlijk minder hoge ogen gooien. Hij leunt op de conservatieve christelijke kiezer en daar zijn er simpelweg minder van in New Hampshire dan in Iowa.
Volgens Amerikaanse media hoopt de Republikeinse partijtop dat Marco Rubio het net als vorige week ook vandaag goed doet. De jonge senator uit Florida staat in de laatste peilingen op de tweede plek, maar dat was voor hij onder vuur kwam te liggen tijdens het laatste debat.
De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, viel Rubio hard aan op z'n onervarenheid en Jeb Bush noemde Rubio's optreden robotachtig en bestudeerd. Beide kandidaten vielen de senator hard aan omdat ze in dezelfde vijver van traditionele Republikeinse kiezers vissen.