Een proefpersoon tijdens slaaponderzoek in Ede
NOS NieuwsAangepast

'Betere slaap kan depressie voorkomen'

Onderzoekers zijn er achter waarom chronische slapeloosheid kan leiden tot depressiviteit. Bij slapeloosheid en een verstoorde REM-slaap slaat de patiënt op allerlei punten op hol. Hartslag, gedachten, emoties, stofwisseling; alles staat in het rood. Dat is zo vermoeiend dat die situatie kan leiden tot depressiviteit en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De onderzoekers van het Herseninstituut bestudeerden gegevens van tienduizend vrijwilligers die zich hadden aangemeld bij het internetplatform Slaapregister.nl. De resultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift PNAS.

Blijkens de gegevens is vooral de verstoorde REM-slaap cruciaal. De REM-slaap helpt bij het verwerken van emoties. Als dat niet lukt houden spanningen aan, worden mensen 'hyper' en ligt een depressie op de loer.

Schippers

Volgens de onderzoekers kan het verbeteren van slaap depressies mogelijk voorkomen. De ontdekking lijkt goed nieuws voor minister Schippers van Volksgezondheid. Zij wil dat depressies vroegtijdig worden gesignaleerd om ze beter te kunnen behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl