Controle bij de Duits-Nederlandse grens ANP

De grenscontroles in Nederland worden per direct verscherpt. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff samen met de marechaussee bekendgemaakt. 

De marechaussee zet bij de grensovergangen op de snelweg extra mobiele controleposten in. Nieuw is dat daarbij ook de maximumsnelheid wordt verlaagd. Daardoor heeft de marechaussee beter zicht op het verkeer dat het land binnenkomt. Wel betekent het dat er meer kans is op files, erkent Dijkhoff.

"Voorheen reed het verkeer gewoon door, de grens over en met motoren pikte de marechaussee mensen van de weg. Nu kun je de hele verkeersstroom wat zachter laten rijden, zodat je nog beter kan kijken wie je eruit moet pikken", zegt Dijkhoff.

Commandant Van den Brink van de marechaussee zegt dat mensen daardoor meer het idee hebben dat ze een grens passeren. "Het gaat minder snel. Mensen zullen gaan merken dat er gecontroleerd wordt."

Steekproefsgewijs

Het kabinet wil met de verscherpte grenscontroles mensensmokkelaars en economische vluchtelingen aan de grens tegenhouden. Sinds september voert de marechaussee steekproefsgewijs controles uit bij de grenzen met België en Duitsland. Volgens staatssecretaris Dijkhoff betekent de aanscherping van die controles niet dat er uiteindelijk echte grenscontroles worden ingevoerd in Nederland.

STER reclame