ANP
NOS Nieuws

Europese aandelenbeurzen gaan verder onderuit

  • André Meinema

    Verslaggever economie

  • André Meinema

    Verslaggever economie

De nieuwe beursweek brengt voor de Europese aandelenbeurzen weinig goeds. Over een breed front worden de verliezen van de voorbije weken voortgezet.

Na voorzichtige hogere openingen draaiden de koersborden al snel in het rood. De verliezen lopen op tot bijna 3 procent en duwen de grote beurzen terug naar niveau's van het najaar van 2014.

De grote boosdoener is de aanhoudende zorg en twijfel over de Chinese en Amerikaanse economie en de gevolgen die dat heeft voor de wereldeconomie. Recente cijfers over de arbeidsmarkt in de VS en de industriële productie in zowel de VS als China.

Baltic Dry Index

In het spoor van die economische zorgen daalt ook de olieprijs weer. Een vat Brent-olie kost nu 33 dollar voor een vat. Oliehandelaar Vitol, de grootste ter wereld met 5 miljoen vaten olie en olieproducten per dag, gooide in een interview met Bloomberg olie op het vuur. Het bedrijf voorspelt dat de olieprijs de komende vijf tot tien jaar laag blijft en tussen de 40 en 60 dollar zal kosten.

Dat het met de wereldhandel de verkeerde kant opgaat blijkt ook uit de Baltic Dry Index, een index die de vrachtprijzen op de 25 belangrijkste scheepvaartroutes noteert. De index zakt al maanden steeds verder weg en staat met 297 op het laagste niveau ooit.

Minder economische groei zorgt voor minder vraag naar grondstoffen en bulkgoederen zoals metaalertsen, steenkool en bouwmaterialen. Op de aandelenbeurzen lijden om die reden ook de grondstofbedrijven, zoals mijnbouwers, oliebedrijven en staalbedrijven, de grootste koersverliezen.

Angstmeter

De VIX-index, waarmee de volatiliteit en bewegelijkheid van de handel gemeten wordt, slaat hoog uit. De angstmeter van Euronext Amsterdam schoot vanmorgen 10 procent omhoog. Ook Wall Street gaat om half vier met verlies openen.

Tegenover die onzekerheid en dalende aandelenkoersen staat een stijgende goudprijs. Voor een ounce goud (31,1 gram) wordt nu 1175 dollar betaald, een stijging van meer dan 10 procent in vergelijking met begin dit jaar. Ook de obligatieprijzen dalen.

Aanslag

De Amsterdamse AEX noteert halverwege de middag een verlies van meer dan 2,5 procent op 402 punten. Eind december stond de AEX nog op 442 punten, zodat het rendement van de beurs dit jaar bijna 10 procent in het rood staat.

Niet eerder is een beursjaar zo slecht van start gegaan en bovendien houdt de malaise lang aan. Voor pensioenfondsen betekenen de lage beursrendementen een verdere aanslag op hun dekkingsgraden.

Griekse vrije val

De Griekse beurs is in een vrije val geraakt. De Atheense hoofdindex verliest meer dan 7 procent en heeft in meer dan 25 jaar niet zo laag gestaan. De Griekse koersen krijgen een extra dreun door de vastgelopen onderhandelingen over de bezuinigingen en schuld tussen de trojka en de Griekse regering.

De aandelen van Griekse banken dalen met meer dan 20 procent. De Griekse banken zitten met een zware erfenis. Bij de helft van hun kredietportefeuille dreigen problemen, omdat van meer dan 100 miljard euro aan leningen niet duidelijk is of deze terugbetaald of afgelost worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl