ANP
NOS Nieuws

Korps Commandotroepen krijgt Militaire Willems-Orde voor inzet Afghanistan

Het Korps Commandotroepen wordt onderscheiden met de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding: de Militaire Willems-Orde. Koning Willem-Alexander reikt de onderscheiding op 15 maart uit op het Binnenhof in Den Haag.

Minister Hennis heeft het Korps voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Die is bedoeld voor militairen, burgers of eenheden die zich in de strijd hebben onderscheiden door moed, beleid en trouw.

Het Korps wordt onderscheiden voor zijn buitengewone inzet in Afghanistan. Het is voor het eerst dat een eenheid wordt onderscheiden voor daden na de Tweede Wereldoorlog.

defensie.nl

Willem I

De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. Hij werd in 1815 ingesteld door koning Willem I. De laatste keer dat hij werd uitgereikt was in 2014 voor Gijs Tuinman voor zijn prestaties als pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen, ook in Afghanistan.

Ook buitenlandse militairen, burgers en eenheden komen voor de onderscheiding in aanmerking. Zo werd in 2006 een Poolse parachutistenbrigade onderscheiden voor getoonde moed bij de Slag om Arnhem in 1944.

Vier ridders

In totaal kregen negen Nederlandse legeronderdelen en twee buitenlandse de Militaire Willems-Orde uitgereikt. Zo kregen na de Tweede Wereldoorlog het Korps Mariniers en de Onderzeedienst de onderscheiding.

Van de individuen die ridder werden in de orde leven er nog vier: naast de Nederlanders Marco Kroon en Gijs Tuinman zijn dat de Brit Ken Mayhew (1917) en de Amerikaan Edward Fulmer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl