Studenten van de Technische universiteit bij de ingestorte brug Thomas Meijerman

Het moest de grootste ijsbrug ooit worden, maar vannacht stortte het gevaarte in. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven probeerden in Finland een bouwwerk van 35 meter te maken, maar dat is mislukt als gevolg van de dooi.

"Het is gaan dooien. Daarbij ging het ook regenen, waardoor het ijs helemaal zacht is geworden", zegt Arno Pronk van de Technische Universiteit Eindhoven in het NOS Radio 1 Journaal. Met de ijsbrug hoopten de studenten hun eigen record te verbeteren. In 2014 bouwden ze een koepel van ijs van 30 meter.

In totaal werkten 190 studenten van verschillende universiteiten mee aan de brug, over een periode van zeven weken. Volgens Pronk was het weer in het begin goed. "Maar later in de maand vroor het niet meer. Dat het nu zelfs is gaan regenen, daar hadden we geen rekening mee gehouden", zegt Pronk.

Het project diende onder meer om studenten te laten werken met ongewone materialen. In dit geval werd ijs versterkt met vezels. De Eindhovenaren voegden cellulose aan het ijs toe, een onderdeel van hout.

Pronk geeft de moed niet op. "Het gaat volgend jaar vast wel weer vriezen, dus dan doen we een nieuwe poging." 

STER reclame