NOS / Harmen Boerboom
NOS Nieuws

Suriname ontkoppelt eigen dollar van Amerikaanse

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Suriname ontkoppelt zijn dollar van de Amerikaanse dollar. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft dat in een persbericht aangekondigd.

De Surinaamse munt (SRD) was aan de Amerikaanse dollar gekoppeld omdat veel geïmporteerde goederen worden betaald met de Amerikaanse valuta. De koppeling voorkwam plotselinge prijsschommelingen voor de Surinaamse consument.

Surinaamse consumenten betalen hun producten met Surinaams geld, maar de handelaren moeten de SRD’s omwisselen in Amerikaanse dollars om de goederen in te kunnen kopen. Het geld wisselen ze bij de banken, die op hun beurt hun dollars inkopen bij de Centrale Bank.

Royaal

Olie en goud waren de belangrijkste valutabronnen voor de Surinaamse overheid, maar vanwege de kelderende wereldmarktprijzen droogden die bronnen snel op. Daarnaast is de eerste regering-Bouterse erg royaal omgesprongen met geld uit de schatkist, waardoor er veel meer overheidsuitgaven zijn gedaan dan verantwoord was.

Suriname zit in een diepe economische crisis. De devaluatie van de SRD in november 2015 maakte de nationale munt in één klap 20 procent minder waard. Maar in de praktijk was de waardedaling veel groter omdat de Amerikaanse dollar op de zwarte markt steeds duurder werd. Het gevolg: grote prijsstijgingen.

Riool

Het afgelopen jaar heeft de CBvS vele malen geïntervenieerd om de koers van de Surinaamse munt enigszins in toom te houden. De bank deed dat door Amerikaanse valuta op de markt te brengen. Op die manier werd er in 2015 bijna de helft van de valutareserve doorheen gejaagd.

Al eerder waarschuwden economen dat een hardnekkig vasthouden aan de koppeling leidt tot het opdrogen van de kasreserve in harde valuta. "Spoelen wij, door het hardnekkig vasthouden aan de koppeling, niet onze laatste deviezen door het riool?", vroeg voorzitter Waddy Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zich vorige maand af.

Zwarte markt

Hoewel het hem op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe het systeem na de ontkoppeling gaat werken, reageert Sowma tegenover de NOS voorzichtig positief. "Op dit moment wordt de koers vooral bepaald door de vraag naar de Amerikaanse dollar op de zwarte markt. De grote vraag doet de prijs ervan stijgen en daardoor daalt de waarde van de SRD."

Sowma verwacht dat de 'wild-west-koers' nu gaat verdwijnen. "Er komt waarschijnlijk meer monetaire stabiliteit waardoor de prijzen niet nog meer gaan stijgen. In elk geval wordt het met deze maatregel beter dan dat het nu is", zegt de VES-voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl