AFP

In New Hampshire waren vannacht alle pijlen op Marco Rubio gericht. De Republikeinse senator van Cubaanse-Amerikaanse afkomst deed het erg goed bij de voorverkiezingen in Iowa, maar wist het laatste debat voor de voorverkiezingen in New Hampshire niet naar zijn hand te zetten. Zijn mede-kandidaten vielen Rubio vooral aan op zijn nog korte loopbaan in de Senaat.

Vooral Chris Christie, de gouverneur van New Jersey, pikte Rubio eruit. Hij vergeleek Rubio met president Obama, die ook als jonge senator de presidentsverkiezingen won. "Waarom zouden we zo'n fout herhalen?", vroeg Christie zich af. Rubio kreeg door zijn zwakke verweer de zaal tegen zich. Toen hij voor de vierde keer om een vraag van Christie heen draaide, begon het publiek zelfs te joelen.

Rubio eindige vorige week in Iowa onverwacht als derde, achter zakenman Donald Trump en collega-senator Ted Cruz. De twee koplopers trekken kiezers met hun harde uitspraken, maar schrikken tegelijkertijd veel gematigde kiezers af. De jonge senator uit Florida wordt daarom gezien als het redelijke alternatief.

Marco Rubio heeft het zwaar te verduren

Het alweer achtste debat kende een moeizame start: zowel Ben Carson als Donald Trump leken liever in de coulissen te blijven.

Terwijl hun namen duidelijk werden omgeroepen door de presentatoren bleven beide heren ongemakkelijk staan achter het podium, alsof ze het niet hadden gehoord. Ook aanwijzingen van regie-assistenten waren tevergeefs. 

Presidentskandidaat John Kasich werd door de presentatoren helemaal vergeten, tot ze een leeg spreekgestoelte zagen en zich realiseerden dat er iemand ontbrak.

Waterboarden geen probleem

Trump en Cruz, die bij de vorige debatten alle aandacht opeisten, hielden zich vannacht voor hun doen op de vlakte. Vooraf werd er door sommige analisten gehoopt op een flinke confrontatie tussen de twee koplopers.

Beide presidentskandidaten spraken hun steun uit voor het 'waterboarden' van terroristen. Volgens Cruz valt de omstreden verhoortechniek niet onder martelen en Trump zei dat hij nóg hardere methodes zou toestaan.

De verwachting is dat Trump de voorverkiezingen in New Hampshire dinsdag gaat winnen, hij gaat in de meeste peilingen ruim aan de leiding. Ted Cruz maakt weinig kans in de staat, omdat er naar verhouding minder conservatieve christenen wonen dan in Iowa. Hij zet zijn geld op de meer zuidelijke staten, zoals South Carolina, waar de kiezers over twee weken naar de stembus gaan.

STER reclame