Nederlandse F-16 die deelneemt aan de strijd tegen IS Ministerie van Defensie

In Irak zijn mogelijk burgerslachtoffers gevallen bij bombardementen door Nederlandse F-16's. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen uit de Tweede Kamer door het kabinet. Aanleiding voor die vragen is het besluit om ook in Syrië bombardementen op IS uit te voeren.   

Nederland heeft tot nu toe 1300 keer een precisiewapen afgevuurd in Irak. Er wordt onderzoek gedaan naar twee gevallen waarbij mogelijk burgers om het leven zijn gekomen. Het ministerie van Defensie doet dat onderzoek, en heeft ook het Openbaar Ministerie ingelicht. 

Om operationele redenen worden geen details vrijgegeven over de afzonderlijke onderzoeken. De Kamer wordt na het onderzoek geïnformeerd. 

Syrië

Het kabinet nam vorige week het besluit om ook in Syrië doelen van IS te bombarderen. Nederland komt daarmee tegemoet aan een verzoek van de Amerikaanse minister van Defensie. Die vroeg het kabinet in december in een brief om ook in Syrië mee te strijden.

De Nederlandse F-16's worden ingezet in het oosten van Syrië. Waar precies blijft geheime informatie. Doel is vooral om de aanvoerlijnen van IS te verzwakken. Dat gebeurt met precisiebommen.

Afweergeschut

De Kamer vroeg onder meer of modern Russisch afweergeschut een gevaar is voor de Nederlandse F-16's in Syrië. Daarover heeft het kabinet geen zorgen. Rusland helpt het regime van Assad vooral in het westen van het land. IS heeft volgens het kabinet niet de middelen om een F-16 uit de lucht te schieten. 

Het kabinet maakt zich wel zorgen over de relatie tussen Rusland en Turkije. De spanning tussen die twee landen is opgelopen sinds de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden bij de Syrische grens. Het kabinet heeft beide landen opgeroepen de kalmte te bewaren.

STER reclame