De Amsterdamse demonstratie van Pegida was vandaag niet de enige bijeenkomst van de anti-islambeweging. In allerlei steden in Europa werd geprotesteerd, al kwamen er niet overal veel mensen op af.

Dresden 

De grootste demonstratie was in Dresden, de Duitse stad waar Pegida is ontstaan. Er waren 8000 mensen bijeen aan de ene oever van de Elbe, aan de andere oever stonden zo'n 3500 tegendemonstranten.

De demonstratie in Dresden was met 8000 betogers het grootst AFP

Calais

In Calais moest de politie er aan te pas komen en waren er enkele arrestaties. Een deel van de 150 aanwezige Pegida-aanhangers werd met traangas uiteen gejaagd.

De politie drijft de Pegida-demonstranten in Calais uiteen AFP

Birmingham

In Groot-Brittannië was voor het eerst een demonstratie van Pegida. Er kwamen 200 mensen op af, de helft van wat de politie vooraf verwachtte, schrijft The Guardian. Eén persoon werd aangehouden. Tegelijkertijd was een tegendemonstratie, waar zestig mensen bij aanwezig waren.

Praag 

In de Tsjechische hoofdstad hebben zich duizenden mensen verzameld voor de Praagse burcht. Het zijn zowel aanhangers van Pegida als tegendemonstranten. Op nog twee andere plekken in Praat zijn zowel demonstraties als tegendemonstraties aan de gang. In Brno, de tweede stad van Tsjechië, is alleen een Pegida-demonstratie.

In Praag waren zo'n 1500 mensen bijeen bij de Praagse burcht EPA

Riga

Volgens lokale media waren er ongeveer 200 Pegida-aanhangers op de been om te protesteren tegen de opvang van vluchtelingen. Ook die demonstratie was verbonden aan Pegida. Er werden vlaggen van alle drie de Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen, omhooggehouden.

Warschau 

In de Poolse hoofdstad waren enkele honderden mensen bijeen. Er werd met Poolse vlaggen gezwaaid en leuzen geroepen met als strekking "Engeland en Frankrijk zijn in tranen, dat is hoe tolerantie eindigt".

Pegida in Warschau AFP

Kopenhagen

In Kopenhagen in Denemarken waren ongeveer honderd mensen op de been om mee te doen met de Pegida-demonstratie. Er werd een klein aantal arrestaties verricht.

STER reclame