Eerste wedstrijd in Stade de France sinds aanslagen Parijs

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel extra veiligheidsmaatregelen rond rugbyduel in Stade de France

Precies twaalf weken en een dag na vrijdag 13 november is er weer gesport in het Stade de France in Parijs. Het werd een beladen wedstrijd tussen de rugbyers van Frankrijk en Italië, die eindigde in een overwinning voor het thuisland.

Maar het sportieve gedeelte stond vandaag niet centraal. Het stadion werd op en top beveiligd om een herhaling van de aanslagen tijdens de vorige sportwedstrijd, de voetbalinterland tussen Frankrijk en Duitsland, te voorkomen.

Supporters werden nauwkeurig gefouilleerd en auto's werden uitvoerig gecontroleerd op mogelijke wapens en explosieven. De autoriteiten hebben geen melding gemaakt van gevaarlijke situaties.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rugbysupporters over beveiliging rond Frankrijk-Italië

Strenge veiligheidsmaatregelen

De strenge veiligheidsmaatregelen zorgden zaterdag voor een rustige, gelaten sfeer onder toeschouwers. "We werden een aantal keer gefouilleerd. Onze jassen werden nagekeken. Het gaf wel een geruststellend gevoel", zei een Italiaanse supporter.

"Het is belangrijk om je veilig te voelen in een stadion", vulde een Franse rugbyfan aan. "Je moet er gewoon naar toe kunnen gaan met vrienden. We hebben deze controles nodig om ons veilig te voelen."

'We zijn dit niet gewend'

De voorzitter van de supportersvereniging, Gerard Risacher, vond het een vreemde gewaarwording. "We zijn dit niet gewend in het rugby. Dat er zoveel politie aanwezig is. Maar het geeft een veilig gevoel." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

13 november: chaos in Stade France

Reconstructie aanslagen vrijdag 13 november bij Stade de France

Om 21.20 uur blaast een zelfmoordterrorist zichzelf op vlak bij ingang D van het stadion Stade de France. De wedstrijd Frankrijk-Duitsland is dan net twintig minuten onderweg. De man zou als doel hebben gehad om zichzelf in het stadion op te blazen. Dat zou een chaotische evacuatie naar buiten hebben veroorzaakt, waarna twee andere terroristen zich tussen de vluchtende mensenmassa zouden opblazen.

Dat lukt niet: de eerste zelfmoordterrorist wordt voor de ingang ontdekt door een beveiliger. Behalve de terrorist komt een omstander om het leven. In het stadion is de knal duidelijk te horen. President Hollande, die bij het duel aanwezig is, wordt naar een speciale ruimte in het stadion gebracht. Hier ontvangt hij een veiligheidsbriefing over wat er zich buiten voltrekt. Hierna verlaat hij het stadion. 

Reconstructie aanslagen bij Stade de France op vrijdag 13 november NOS

In het stadion heerst ondertussen veel onduidelijkheid. Toeschouwers krijgen op hun telefoon mondjesmaat informatie binnen. Doordat veel mensen tegelijkertijd willen weten wat er aan de hand is, heeft het telefoonverkeer last van storingen. Na de wedstrijd zijn er slechts twee uitgangen open. Mensen rennen het veld op, om zo snel mogelijk het stadion uit te kunnen. Vanwege de schrik overnacht het Duitse voetbalelftal in het stadion.

Tien minuten na de eerste explosie, om 21.30 uur, blaast een tweede zelfmoordterrorist zich op. Doordat er na de eerste ontploffing geen massa-evacuatie is ontstaan, blijft de schade beperkt. Alleen de terrorist zelf komt om. Een derde terrorist blaast zichzelf 23 minuten later op, om 21.53 uur. Ook hij doodt alleen zichzelf. 

STER Reclame