NOS Nieuws

Waseem in Duitsland is alarmcentrale voor Syriërs op Middellandse Zee

  • Lex Runderkamp

    Verslaggever

  • Lex Runderkamp

    Verslaggever

Nog elke dag verdrinken er vluchtelingen op de Middellandse Zee. In de afgelopen maand waren dat er 360, onder wie 60 kinderen. En steeds vaker zijn het vrouwen met kinderen die in de rubberboten stappen. Ze proberen zich aan te sluiten bij hun mannen die al eerder naar Europa zijn gevlucht. De zee is dodelijk koud, de Europese grenzen zijn steeds moeilijker over te steken, maar niets houdt hen tegen.

Syriërs in Europa volgen de bootjes op de voet. Via de telefoon, via internet is de angst aan boord van de rubberboten waar te nemen. In de Duitse stad Bremen is een informele Syrische alarmcentrale waar de noodkreten binnenkomen. De centrale wordt gerund door Waseem Zakkour.

“Ik krijg foto’s van vluchtelingen die op een onbewoond eiland zijn gedropt door smokkelaars. Die mensen weten gewoon niet waar ze zijn. Of ik spreek met iemand op een boot die vlak bij een Grieks eiland is, maar door een motorstoring afdrijft richting Afrika. Dan kan ik soms uren telefoneren om te proberen ze te laten vinden.”

Syrische 'alarmcentrale' voor vluchtelingen op zee

Waseem was journalist in Syrië. Hij vluchtte naar Duitsland en zit nu in Bremen in een appartementje. Al kettingrokend belt hij de kustwachten van Turkije, Griekenland en Italië. Of hij neemt contact op met familieleden van mensen in nood, hulporganisaties en desnoods autoriteiten in Qatar of Saoedi Arabië om een boot in nood te redden. Op zijn YouTube-kanaal vind je video’s van vluchtelingen die hem bedanken voor de hulp terwijl ze nog in de rubberboten zitten.

Waseem publiceert bij elk bericht op Facebook zijn eigen telefoonnummer. Zijn telefoon rinkelt onophoudelijk tot diep in de nacht. Hij neemt altijd op.

Hij vindt niet dat hij smokkelaars helpt met zijn acties. "Vluchtelingen gaan sowieso, want ze zijn op de vlucht voor oorlog. Moet ik dan baby’s en vrouwen laten verdrinken? Mijn grootste vijand zijn juist die smokkelaars. Ik zeg tegen iedereen: ze zijn niet te vertrouwen, ze liegen altijd. Ze beloven slechts 35 mensen in de boot te te laten, maar proppen er zestig in, onder bedreiging met wapens. Ze beloven je naar Griekenland te varen, maar zetten je op een onbewoond eiland."

Waseem vraagt iedereen die in Turkije op een boot wil stappen om de app "Family Locator" te installeren op de smartphone. Dat is een gps-applicatie waardoor een telefoon ook te volgen is als er geen internetverbinding is, bijvoorbeeld op zee.

"Maar de meeste mensen bellen me voor het eerst als ze al op zee in de problemen zitten. Dan is het moeilijk om hun locatie te vinden. Ze weten niet eens of ze bij de Turkse of de Griekse kust zijn. Iemand riep dat hij familie had in Venezuela en dacht dat dat een stad in Nederland was", zegt Waseem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl