Een gevlucht gezin uit Aleppo vlakbij de Turkse grens AFP

De Turkse grens met Syrië blijft tot zeker maandag gesloten. Dat melden Turkse media. Alleen zieken en gewonden onder de vluchtelingen mogen de grens over en worden naar ziekenhuizen in Turkije gebracht. Zo'n 35.000 mensen staan nu bij de grens te wachten. Het zijn vooral de mensen die vanuit Aleppo en het platteland ten noorden van die stad wegvluchten, zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester. Tienduizenden anderen zijn nog onderweg naar Turkije. 

"Een hulporganisatie van de Turkse regering is gisteren in alle haast een tentenkamp gaan neerzetten, maar dat is nog niet af. Daar kunnen ze in elk geval slapen", vertelt Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat kamp staat in Syrië, tegen de grens met Turkije. In dat gebied wordt nu niet gevochten. Daarom zijn de vluchtelingen die zich daar hebben verzameld niet in acuut levensgevaar.

NOS

'Er wordt gevreesd dat het gebied rond Aleppo gaat leeglopen'

"Het is afwachten hoe de strijd bij Aleppo gaat verlopen. Als de Russische bombardementen blijven aanhouden en de grondtroepen van het Syrische regeringsleger blijven oprukken, kan het gebeuren dat het gebied rond Aleppo leegloopt", zegt Waagmeester.

Dat is een scenario waar ze in Turkije al langer voor vrezen. "Er zijn nog altijd honderdduizenden burgers, sommigen zeggen zelfs miljoenen, die het in en rond Aleppo de afgelopen oorlogsjaren hebben volgehouden. Een deel van hen komt nu dus in beweging."

STER reclame