NOS Nieuws

Proces tegen Karadzic nadert ontknoping

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag komt uiterlijk eind volgende maand met een vonnis tegen Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs in de Joegoslavië-oorlog in de jaren negentig. Daarmee nadert het proces tegen Karadzic na bijna zeven jaar het einde.

Het tribunaal heeft zich eind vorig jaar al vastgelegd op een uitspraak in maart, maar dat was nog niet algemeen bekend.

Radovan Karadzic was tijdens de oorlog in Joegoslavië de leider van de republiek Srpska, die zich wilde afscheiden van Bosnië-Herzegovina. De etnische Serviërs lieten de Bosnische hoofdstad Sarajevo belegeren en waren verantwoordelijk voor de moord op duizenden Bosnische moslims, waaronder in Srebrenica. De oorlog kostte naar schatting 100.000 mensen het leven.

'Dr. Dragan Dabic'

Na de oorlog zat Karadzic jarenlang ondergedoken. In 2008, dertien jaar na het vredesverdrag van Dayton, werd hij opgepakt. Hij bleek als dokter Dragan Dabic door het leven te gaan en werkte in de Servische hoofdstad Belgrado als arts in een kliniek alternatieve geneeswijzen.

Karadzic is aangeklaagd voor tien punten, waaronder genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Zijn proces begon ruim een jaar na zijn arrestatie, in oktober 2009. De laatste zittingsdag was in oktober 2014.

De hoofdaanklager van het tribunaal heeft levenslang geëist. Karadzic, die zichzelf verdedigde, zei in zijn slotpleidooi dat er geen spoor van bewijs tegen hem is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl