NOS Nieuws

Bussemaker wil ov-studentenkaart automatisch stopzetten

Minister Bussemaker wil dat de ov-studentenkaart in de toekomst automatisch wordt stopgezet. Op dit moment is dat volgens haar nog niet mogelijk. "Tot die tijd is het stopzetten de eigen verantwoordelijkheid van uitgestudeerde studenten", benadrukt ze.

Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat duizenden studenten die in 2014 en 2015 stopten met hun studie hun kaart niet stopzetten. Gezamenlijk moesten zij daardoor miljoenen aan boetes betalen.

Bussemaker zegt dat ze het aantal mensen dat hun reisproduct vergeet te wijzigen erg hoog vindt. "Het zou mijn voorkeur hebben als dat allemaal automatisch zou gebeuren. Dan is het probleem opgelost en kunnen we dit voorkomen", zegt ze. "Mede door de enorme groep studenten is dat op dit moment niet mogelijk. Ik blijf wel zoeken naar manieren om dat te regelen."

Dat oud-studenten zelf de kaart moeten opzeggen, hoeft voor hen geen probleem te zijn, vindt Bussemaker. "Ze worden daar ook uitgebreid over geïnformeerd."

Studenten willen online

Studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt het "bizar" dat studenten hun ov-kaart niet online kunnen stopzetten. Ze moeten daarvoor naar een automaat op een station.

Het ISO denkt niet dat studenten massaal misbruik maken, maar dat ze vergeten hun kaart stop te zetten of niet weten hoe ze dit moeten doen.

Bussemaker: ov-kaart automatisch stopzetten heeft voorkeur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl