Een boer wil zijn uitgehongerde koe overeind helpen op het platteland in Zimbabwe
NOS Nieuws

Noodtoestand in Zimbabwe door droogte

In Zimbabwe heeft president Robert Mugabe de noodtoestand afgekondigd voor grote delen van het platteland. Door de aanhoudende droogte dreigt een hongersnood in die gebieden.

Zo'n 3 miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig, zegt de regering. Ook zijn er 16.000 stuks vee bezweken en staan 12.000 waterputten droog.

Door de afkondiging van de noodtoestand wordt het gemakkelijker voor hulporganisaties en regeringen van andere landen om snel geld in te zamelen voor voedselhulp aan Zimbabwe.

De regering van het land heeft gezegd dat er 700.000 ton mais zal worden gekocht om een hongersnood te voorkomen.

Door de droogte zijn plastic flessen water het nieuwe goud in Zimbabwe.

Correspondent Bram Vermeulen

De droogte wordt veroorzaakt door El Niño. Door het natuurverschijnsel regent het nauwelijks in landen in zuidelijk Afrika. "Zimbabwe is extra kwetsbaar", zegt correspondent Bram Vermeulen in het NOS Radio 1 Journaal. Het land verkeert in een erg slechte economische staat.

"Zimbabwe was ooit de voedselschuur van Afrika, maar door de gewelddadige landhervorming van Mugabe is daar niet veel meer van over", vertelt hij. "Door de droogte zijn plastic flessen water het nieuwe goud in Zimbabwe. Uit de kraan komt alleen nog maar een vieze bruine drab, die ook nog eens stinkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl