De Turkse club Amedspor wordt gestraft door de Turkse voetbalbond http://www.amedspor.com.tr/

De spanningen in Turkije tussen de Turkse staat en de Koerden sijpelen nu ook door naar het voetbalveld. Een voetballer van Koerdische afkomst is voor twaalf wedstrijden geschorst door de Turkse voetbalbond, omdat hij zich volgens de bond schuldig heeft gemaakt aan 'ideologische propaganda'.

Het gaat om Deniz Naki, speler van Amedspor uit Diyarbakir, een stad waar momenteel zware gevechten gaande zijn tussen het Turkse leger en de Koerdische verzetsbeweging PKK.

De club die uitkomt op het derde niveau in Turkije plaatste zich afgelopen weekend verrassend voor de kwartfinales van de Turkse beker. Bursaspor, dat speelt in de hoogste Turkse liga, werd met 2-1 verslagen.

Leve de vrijheid

Na afloop schreef Naki op social media: "Dit is ons antwoord op het vuile spel dat tegen ons gespeeld wordt. We zijn er trots op om een lichtpunt te zijn voor onze mensen in deze moeilijke tijden." "Leve de vrijheid", voegde hij daar nog in het Koerdisch aan toe.

Dat is de Turkse voetbalbond, die nauwe banden heeft met de staat, in het verkeerde keelgat geschoten. 'Ideologische propaganda', noemt de bond het en daarom mag Naki twaalf wedstrijden niet spelen.

Club ook gestraft

Niet alleen de speler, maar ook de club wacht een straf. Tijdens een eerdere bekerwedstrijd lieten supporters van Amedspor hun politieke voorkeur blijken, wat eveneens tegen het zere been van de bond was. Amedspor moet de eerstvolgende bekerwedstrijd, volgende week tegen Fenerbahçe, zonder publiek spelen.

Bovendien overweegt de Turkse bond zelfs om de wedstrijd "uit veiligheidsoverwegingen" te verplaatsen naar een andere stad. Officials van Amedspor hebben al gezegd dat de club zich zal terugtrekken uit het bekertoernooi als die beslissing wordt doorgevoerd.

STER reclame