Auto's in de file bij München
NOS Nieuws

Wintersporters geen flauw idee van verkeersregels in de Alpen

Hoewel vrijwel alle Nederlanders die komende weken op wintersport gaan winterbanden hebben gemonteerd, heeft het overgrote deel geen flauw idee wat de specifieke verkeersregels in bijvoorbeeld de Alpenlanden zijn.

Uit onderzoek van de Bovag (brancheorganisatie van garagehouders) blijkt dat bijna 80 procent niet weet dat in Oostenrijk en Tsjechië de wettelijk verplichte profieldiepte voor winterbanden 4 millimeter bedraagt. "En in Oostenrijk moet je altijd sneeuwkettingen in de auto hebben. En wel sneeuwkettingen die passen", zegt Bovag-woordvoerder Tom Huijskens. "Want je moet ze de kost geven die kettingen in de achterbak hebben liggen van drie auto's geleden. En die blijken dan te klein te zijn."

Als de politie in die landen stuit op tekortkomingen, kan dat voor de wintersporter een boete opleveren van honderden tot duizenden euro's. "In Oostenrijk kan het oplopen tot 5000 euro. Dat is niet prettig, lijkt me."

'Je kan zomaar tegen een boete van 5000 euro aanlopen'

Een kleine miljoen Nederlanders gaan deze winter op wintersport. De Bovag snapt dat er verwarring bij hen kan ontstaan. Huijskens: "Het is een wirwar aan regels in Europa. Frankrijk bijvoorbeeld hanteert geen winterbandenverplichting, maar doorreisland Luxemburg juist weer wel. Maar liefst 93 procent van de ondervraagden is daarvan niet op de hoogte."

Ook het ontbreken van veiligheidshesjes in de auto kan een boete opleveren. "Als je met vier mensen in de auto zit, moet je vier hesjes aan boord hebben. Bijna de helft van de ondervraagden voldoet niet aan die eis."

Ellende voorkomen

Kortom: wie naar de wintersport gaat komend weekend wordt aangeraden zich goed op de hoogte te stellen van de regels. "Het is een kleine moeite en het kan gewoon een hoop ellende voorkomen", aldus Huijskens.

Speciaal voor de sneeuwliefhebbers heeft de brancheorganisatie van garagehouders op de site een interactieve kaart van Europa gemaakt, met per land een actueel overzicht van de regels voor winterbanden en sneeuwkettingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl