NOS Nieuws

Unicef: 200 miljoen meisjes en vrouwen zijn besneden

Zeker 200 miljoen vrouwen en meisjes in dertig landen zijn besneden. De helft van hen woont in Egypte, Ethiopië en Indonesië, meldt Unicef. Bij een vrouwenbesnijdenis worden schaamlippen en/of de clitoris gedeeltelijk of helemaal weggesneden. Het komt vooral voor in moslimlanden.

Het aantal genitaal verminkte vrouwen werd in 2014 nog geschat op 130 miljoen. De toename is te wijten aan bevolkingsgroei in een aantal landen en aan het feit dat Indonesië nu wordt meegeteld. Eerder waren over het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld geen cijfers beschikbaar.

Volgens Unicef is ongeveer de helft van alle Indonesische meisjes onder de 12 jaar besneden. In Jemen wordt 85 procent van de meisjes in de eerste week van hun leven besneden.

95 procent

In de Afrikaanse landen Somalië, Guinee en Djibouti komt vrouwenbesnijdenis het meest voor: zo'n 95 procent van de vrouwen en meisjes is daar genitaal verminkt.

Relatief gezien worden er tegenwoordig wel minder vrouwen besneden dan voorheen, zegt Unicef. Maar als de bevolkingsgroei in landen waar meisjes worden besneden doorzet, worden er in absolute aantallen "significant meer" meisjes besneden de komende 15 jaar.

Europa

Unicef vermoedt verder dat op dit moment ook al meer dan 200 miljoen vrouwen en meisjes besneden zijn. "Het is een voorzichtige schatting, omdat we van veel landen waar we weten dat het voorkomt, geen betrouwbare data hebben", schrijft de VN-kinderorganisatie.

Onder die landen zijn ook Europese staten, waar voornamelijk immigranten nog vrouwenbesnijdenissen uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl