Militanten van Islamitische Staat in Syrië
NOS Nieuws

Saudi-Arabië bereid tot inzet grondtroepen in Syrië

Saudi-Arabië is bereid grondtroepen naar Syrië te sturen om Islamitische Staat te bestrijden, als de internationale coalitie besluit tot een grondmissie. Een hoge Saudische generaal heeft dat gezegd.

"We zijn vastberaden om Daesh (een alternatieve naam voor IS, red.) te verslaan", zei generaal Asseri. Volgens hem is het daarvoor nodig om de luchtaanvallen die al ruim een jaar worden uitgevoerd te combineren met een operatie op de grond. Hij zei niet hoeveel manschappen Saudi-Arabië bereid is te sturen.

De Saudiërs maken al vanaf het begin deel uit van de door de Verenigde Staten geleide coalitie die IS in Syrië vanuit de lucht bestookt. Volgens Asseri hebben ze meegedaan aan ongeveer 190 operaties.

Niet concreet

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil pas commentaar geven op de uitspraken als er een concreet Saudisch voorstel ligt. Maar in het algemeen verwelkomt het Pentagon elke steun voor de coalitie, zegt een woordvoerder.

De defensieministers van de coalitielanden, waaronder Nederland, komen binnenkort in Brussel bij elkaar om te praten over de aanpak van IS in Syrië. Waarschijnlijk is die bijeenkomst nog deze maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl