NOS Nieuws

Diyarbakir, waar mensen met wasdrogers op de rug wegvluchten

Door de aanhoudende gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK ontvluchten steeds meer mensen het centrum van Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in het zuidoosten van Turkije. Tienduizenden mensen zijn er al vertrokken en de uittocht is nog niet ten einde.

Correspondent Lucas Waagmeester was in de stad. "Toen we hier aankwamen, zagen we een enorme stoet mensen met dekens, wasmachines, koelkasten en tv’s op de rug en in vrachtwagentjes, die wegtrok uit een stadsdeel in het centrum. Een hele wijk stroomde leeg."

Volgens Waagmeester neemt de uittocht, die sinds december gaande is, steeds extremere vormen aan. "Er wordt hier zwaar gevochten, ook midden in het centrum."

'Er wordt zwaar gevochten, ook in het centrum'

In de wijk waar mensen nu massaal wegtrekken, geldt sinds vandaag ook een uitgaansverbod. "Dat duidt erop dat het leger ook hier een operatie gaat starten om de strijd aan te gaan met Koerdische militanten die zich in die wijken hebben verschanst, zoals dat ook in andere wijken gebeurt. De bewoners van de wijk weten wat eraan gaat komen en die gaan dus massaal op de vlucht."

Booby traps

De strijd in Diyarbakir gaat tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK en groepen jongeren die zich bewapend hebben. Waagmeester: "Dit is een echte stadsguerrilla. Het gaat om strijders die zich tussen de bevolking mengen en sluipschutters neerzetten in woningen. Overal worden er booby traps geplaatst en zitten er kuilen in de straat van bommen die zijn afgegaan. Voor het Turkse leger is het daar heel moeilijk tegen vechten."

Het Turkse leger is radeloos in deze strijd, anders ga je zo niet te werk.

Correspondent Lucas Waagmeester

Waagmeester was in een appartementencomplex waar het leger en de politie deuren hadden opengeramd, op zoek naar sluipschutters. "Een Turkse militair die we aanspraken vertelde dat er bij een inval in een huis een fles water op tafel stond. Die fles water was verbonden aan een explosief. Gelukkig voor die militairen werd dat op tijd opgemerkt."

Radeloos

Tegelijkertijd gaat het Turkse leger er ook extreem hard in, vertelt de correspondent. "Er rijden gigantische pantserwagens door die kleine straatjes in de stad en er wordt met zwaar geschut geschoten. Het leger is ook wel radeloos in deze strijd, anders ga je zo niet te werk."

Diyarbakir is een Koerdische stad in het oosten van Turkije. Koerdische groepen willen meer autonomie en strijden tegen, zoals ze het zelf zeggen, onderdrukking van de Turkse staat. De afgelopen jaren waren er onderhandelingen en werd er gepraat over vrede, maar die vredesbesprekingen spatten vorige zomer uiteen onder druk van de verkiezingsstrijd.

 • AFP
  Op de vlucht voor het geweld in Diyarbakir: mensen nemen zoveel mee als ze kunnen
 • AFP
  In de stad wordt zwaar gevochten tussen de PKK en het Turkse leger. "Dit kun je een burgeroorlog noemen."
 • AFP
  Veel burgers hebben besloten om de stad in het zuidoosten te verlaten
 • AFP
  "De bewoners weten wat eraan gaat komen en die gaan dus massaal op de vlucht", zegt onze correspondent
 • AFP
  Zwaarbewapende agent in Diyarbakir: de autoriteiten zijn radeloos, aldus correspondent Lucas Waagmeester

Waagmeester: "Inmiddels wordt er weer heel hard gevochten. Ik sprak een oude man in Diyarbakir die zijn vrachtwagen aan het volladen was om weg te gaan. Hij zei dat hij het nog niet zo erg had meegemaakt als nu, in alle decennia dat hij al in dit conflictgebied woont. Dit is absoluut een burgeroorlog te noemen en eentje die steeds feller wordt en waarbij burgerslachtoffers vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl