ANP
NOS Nieuws

Onderzoek naar gelekt gas Shell Moerdijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het lek bij Shell Moerdijk, waardoor ongeveer 25 ton gevaarlijk gas is vrijgekomen. Het lek ontstond mogelijk doordat een afsluiter na reparatiewerkzaamheden in november niet is gedicht. Het gaat om het giftige ethyleenoxide.

Volgens de richtlijnen is het lek een zwaar ongeval en daarbij wordt automatisch de Onderzoeksraad voor Veiligheid ingeschakeld. De raad zal onder andere proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het lek.

De reparatiewerkzaamheden begonnen op 11 november. Twee weken later werd de fabriek weer opgestart. In totaal is ongeveer 25 ton van het schadelijke gas in kleine hoeveelheden weggelekt. Dat komt neer op zo'n 380 kilo per dag, gedurende twee maanden.

Shell zegt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid omdat de afsluiter waaruit het gas ontsnapte 25 meter hoog is en omdat de gasvormige stof in de lucht snel verdunt. Volgens het bedrijf is er op grondniveau geen gevaar geweest. De Gezondheidsraad schrijft dat het inademen van het gas wel gevaarlijk is en kanker kan veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl