NOS Nieuws

Shell Moerdijk lekt 25 ton gevaarlijk gas

Een installatie van Shell Moerdijk heeft de afgelopen maanden 25 ton gevaarlijk gas gelekt. Het gaat om het giftige ethyleenoxide. Omroep Brabant schrijft dat het lek ontstond doordat een afsluiter na reparatiewerkzaamheden in november niet is afgesloten.

De reparatiewerkzaamheden begonnen op 11 november. Twee weken later werd de fabriek weer opgestart. In totaal is ongeveer 25 ton van het schadelijke gas in kleine hoeveelheden weggelekt. Dat komt neer op zo'n 380 kilo per dag, gedurende twee maanden.

'Kankerverwekkend'

Shell zegt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid omdat de afsluiter waaruit het gas ontsnapte 25 meter hoog is en omdat de gasvormige stof in de lucht snel verdunt. Volgens het bedrijf is er op grondniveau geen gevaar geweest. De Gezondheidsraad schrijft dat het inademen van het gas wel gevaarlijk is en kanker kan veroorzaken.

Burgemeester Jac Klijs (CDA) wil onderzoeken hoe dit lek kon ontstaan. "Ik vind het heel vervelend dat er alweer een incident bij Shell heeft plaatsgevonden. Wat ik nog vervelender vind is dat het twee maanden heeft geduurd voordat het is ontdekt. Ik wil bevestigd krijgen dat de gezondheid van onze inwoners inderdaad niet in het geding is. De eerste bevindingen van de GGD wijzen daar gelukkig op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl