NOS Nieuws

Heilige pater Pio op tournee in Italië

In Rome wordt de komende dagen het lichaam getoond van Padre Pio, een van de meest geliefde heiligen van Italië. Een glazen kist met het lichaam van de in 1968 overleden pater is vandaag onder politiebegeleiding van San Giovanni Rotondo in Zuid-Italië naar de hoofdstad gebracht.

De expositie van Padre Pio is een van de hoogtepunten van het heilige jaar dat paus Franciscus heeft uitgeroepen. NOS-correspondent Rop Zoutberg zegt dat voor de tentoonstelling tienduizenden mensen worden verwacht. "Voor veiligheidsdiensten is dit nachtmerrie-tijd. Iedereen is in opperste staat van paraatheid."

De kist is vandaag en morgen te zien in de Basilica San Lorenzo fuori le Mura, een van de zeven pelgrimskerken van Rome. Vanaf vrijdag wordt Padre Pio getoond in de Sint-Pieter.

Het vertrek van Padre Pio uit San Giovanni Rotondo

Pio vertoonde volgens de kerk stigmata, bloedende wonden op plekken waar Jezus Christus verwondingen opliep bij zijn kruisiging. De pater had onder meer wonden op zijn voeten en in zijn handpalmen.

De pater was lange tijd omstreden, omdat niet alle kerkbestuurders geloofden dat het om een natuurlijk verschijnsel ging. Maar voor veel gewone Italianen was Padre Pio al tijdens zijn leven een heilige. Ze kwamen van heinde en verre om bij hem te biechten. In 2002 werd Pio, 34 jaar na zijn dood, officieel heilig verklaard.

De kerk heeft voortdurend behoefte aan voorbeelden.

NOS-correspondent Rop Zoutberg

Franciscus wilde Pio per se een plek geven bij de viering van het heilige jaar, omdat de pater volgens hem een exemplarische biechtvader was. "De kerk heeft voortdurend behoefte aan voorbeelden, aan figuren die mensen aanspreken", zegt Zoutberg. "Overal in het zuiden en in Rome hangen portretten van Pio. Zulke beelden worden ook gecultiveerd door het Vaticaan."

In de Sint-Pieter wordt vanaf vrijdag ook het lichaam van de heilige priester Leopold Mandic uit Padua getoond. Hij overleed in 1942. De expositie van Pio en Mandic duurt tot en met 11 februari.

Kerk van beroemde architect

Normaal gesproken ligt Pio van Pietrelcina in een kerk in San Giovanni Rotondo. Dat dorpje in de regio Apulië is na Rome en het Mexicaanse Guadalupe het meest bezochte bedevaartsoord ter wereld. De kerk is gebouwd door de wereldberoemde architect Renzo Piano, die bekend is van wolkenkrabbers als het New York Times-gebouw en The Shard in Londen. Ook ontwierp Piano het Nemo-gebouw in Amsterdam.

Acht jaar geleden is Pio's lichaam opgegraven en gedeeltelijk gereconstrueerd. Later deze maand keert de pater terug naar zijn eigen kerk in Apulië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl