NOS Nieuws

Italianen verven olijven 'vers' met gif

De politie in Italië, in Apulië, heeft 85.000 kilo olijven in beslag genomen die waren geverfd om ze verser te laten lijken. De olijven waren geverfd met koperchlorofyl en met kopersulfaat. Die laatste stof is in te hoge concentraties giftig voor mensen en schadelijk voor het milieu.

Achttien mensen zijn gearresteerd. Ze worden verdacht van handel in schadelijke levensmiddelen en de productie van voedsel met toevoeging van verboden chemische stoffen.

Oudere olijven, van de oogst van vorig jaar, verliezen hun kleur en krijgen vlekken. Toevoeging van koperchlorofyl en kopersulfaat geeft de olijven weer een frisse groene kleur.

Het gebruik van de kleurstoffen is vastgesteld bij vele bedrijven in de streek in het zuidoosten van Italië. Apulië is de belangrijkste producent van olijven.

Dna-test

De inspecteurs zijn sinds oktober vorig jaar bezig met grootscheepse controle van tafel-olijven. Na klachten van ondernemers zijn tientallen bedrijven gecontroleerd, grote hoeveelheden olijven in beslag genomen en is meer dan tienduizend euro aan boetes opgelegd. Dat gebeurde in verschillende gevallen ook omdat olijven werden verkocht als afkomstig uit Italië, terwijl ze in werkelijkheid eerst waren geïmporteerd uit Spanje of Griekenland. Dat kon worden vastgesteld door dna-tests, legt een persbureau uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl