EPA
NOS Nieuws

Syrië-overleg Genève opgeschort tot 25 februari

De moeizaam verlopende vredesonderhandelingen over Syrië worden opgeschort tot 25 februari, heeft VN-gezant Staffan de Mistura in Genève bekendgemaakt. Er is sinds de start van het overleg, eind vorige week, geen enkele vooruitgang geboekt in de Zwitserse stad.

Tegen de pers benadrukte De Mistura dat dit niet het einde betekent van het overleg, en ook niet dat de gesprekken zijn mislukt.

De vertegenwoordigers van de Syrische regering en van de oppositie geven elkaar de schuld van het vastgelopen overleg. Volgens de oppositie ontbreekt het de regering aan politieke wil om tot een oplossing van het conflict te komen.

De Syrische ambassadeur bij de onderhandelingen verklaarde dat de oppositie het overleg compleet wilde afbreken, en dat daarom is besloten tot een gesprekspauze.

Rusland en VS

Volgens gezant De Mistura moeten de betrokken partijen, inclusief grote mogendheden als Rusland en de VS, eerst zelf meer werk verrichten, voordat het overleg kan worden voortgezet. "We moeten niet overleggen om het overleggen", aldus de gezant.

Gistermiddag kwam de delegatie van de oppositie tegen president Assad niet opdagen voor een overleg met De Mistura, uit woede over de opmars van het regeringsleger in het noorden van Syrië.

Voorwaarde

De oppositie stelde eerder als voorwaarde voor deelname aan het vredesoverleg dat het Syrische leger en Assads bondgenoot Rusland niet langer burgerdoelen zouden aanvallen. Maar de strijd in Syrië is onverminderd voortgezet.

De oppositie zegt alleen terug te keren naar Genève als er op de grond in Syrië iets verandert. Ook de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius legt de schuld voor de ingelaste pauze bij de Syrische regering en haar bondgenoot Rusland.

Die hebben volgens Fabius het overleg getorpedeerd met hun militaire operaties in Noord-Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl