NOS Nieuws

Rechter kijkt opnieuw naar moordzaak uit Serial-podcast

Een Amerikaanse rechter buigt zich opnieuw over de zaak van Adnan Syed, de hoofdpersoon van de populaire podcast Serial. Syed zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op zijn jeugdvriendin in 1999. De maker van de podcast, een journaliste, stuitte tijdens de productie op nieuwe feiten en onregelmatigheden bij het proces tegen Syed. Een rechter in Baltimore gaat nu bekijken of de zaak heropend moet worden.

In Serial zoomt journaliste Sarah Koenig in op de zaak van Syed. Zo beschrijft ze de tegenstrijdige getuigenverklaringen die tijdens het proces zijn gedaan en laat ze rechtenstudenten aan het woord die het bewijs tegen Syed als dun beoordelen.

Naarmate de podcast vordert, gaat Koenig meer en meer twijfelen aan de schuld van Syed. In een van de afleveringen komt ze ook met nieuwe informatie over een telefoontje dat Syed na de moord zou hebben gepleegd. Op dat moment kon jeugdvriendin Hae Min Lee nog niet dood zijn, is haar conclusie.

De podcast werd op slag een enorm succes. De twaalf afleveringen zijn ruim 70 miljoen keer gedownload.

Telecomgegevens

De rechtbank in Baltimore heeft drie dagen uitgetrokken om de nieuwe feiten te beoordelen en over een mogelijk nieuw proces te beslissen. De 'hearings' beginnen vandaag en draaien vooral om de verklaring van een vriendin van Syed, die voor het proces in 2000 niet werd opgeroepen.

Syeds advocaat gaat ook proberen om gegevens van telecomprovider AT&T van tafel te krijgen. Justitie gebruikte die als bewijs dat Syed op de plek was waar het lichaam van Lee werd gevonden, maar dat kan op basis van de AT&T-gegevens niet zo geconcludeerd worden, zegt de advocaat.

Koenig is aanwezig bij de zitting. Voor zover bekend wordt zij niet gehoord.

Koenig maakte vorig jaar een tweede seizoen van Serial, toen over de zaak van militair Bowe Bergdahl. Die werd jarenlang gevangen gehouden door de Taliban. Na zijn vrijlating kwamen verhalen naar buiten dat Bergdahl mogelijk zelf was overgelopen. De zaak zit nog altijd vol raadsels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl