Widmolens in de velden
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Regie over windmolens Drenthe blijft bij het Rijk

De gemeentes Borger-Odoorn en Aa en Hunze mogen niet zelf bepalen waar windmolens komen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald in een kort geding dat Drentse gemeenten hadden aangespannen tegen het Rijk. Ze vinden dat minister Kamp ten onrechte een speciale regeling gebruikt om hen buitenspel te zetten.

Tegen RTV Drenthe zegt wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn dat hij zwaar teleurgesteld is door de uitspraak. Hij vindt de argumentatie van de rechter te mager.

De rechter bepaalde dat het Rijk zich terecht beroept op de rijkscoördinatieregeling.

Rijkscoördinatieregeling

Met die regeling kan de landelijke overheid de regie over lokale projecten overnemen van provincies en gemeentes, als een project van nationaal belang is.

Borger-Odoorn en Aa en Hunze vinden dat juist lokaal bepaald moet worden waar de windmolens komen.

Honderd megawatt

Het windmolenproject in Borger-Odoorn en Aa en Hunze is volgens het Rijk een project van meer dan honderd megawatt. Daarmee valt het windpark onder de nationale regeling. De gemeenten zeggen dat het gaat om drie losse initiatieven, die het Rijk niet zomaar bij elkaar op had mogen tellen om boven die norm van honderd megawatt te komen.

Hoger beroep

De gemeenten kunnen in hoger beroep gaan, maar daarover nemen ze pas later een beslissing. "Eerst moeten we het vonnis goed bestuderen en overleggen met onze advocaat. Daarna wordt het in beide colleges besproken", zegt wethouder Lambert van Aa en Hunze.

Advertentie via Ster.nl