In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Gesjoemel Cito-test door leraar basisschool

Een leraar van een Rotterdamse basisschool heeft jarenlang gesjoemeld met de resultaten van Cito-toetsen. De school heeft de man voorlopig op non-actief gesteld. Vijf jaar lang liet hij leerlingen toetsen overmaken als ze onder hun niveau scoorden.

Dat vertelt directeur Kees Terdu van scholenkoepel PCBO in Rotterdam aan Radio Rijnmond. ''De man handelde op eigen houtje toen de leerlingen een extra mogelijkheid kregen om vragen over te maken. Soms mocht het zelfs twee keer.''

Geen eindtoets

Directeur Terdu benadrukt dat het niet gaat om de eindtoets van Cito in groep 8, maar om toetsen van het leerlingvolgsysteem. ''Deze toetsen worden twee keer per jaar afgenomen in de groepen 4 tot en met 7 en lopen door tot de eindtoets in groep 8.''

Zolang het onderzoek loopt is de man op non-actief gesteld. Ouders zijn dinsdagavond over de situatie geïnformeerd. "We zijn ons allemaal kapot geschrokken", laat een van hen weten.

Inspectie

Een woordvoerder van de Inspectie voor het Onderwijs noemt de zaak ernstig. Door het gesjoemel is het niveau van sommige kinderen mogelijk te hoog ingeschat en hebben ze daardoor te weinig begeleiding gekregen.

De inspectie wacht af welke maatregelen de school neemt. Pas dan wordt besloten of ingrijpen nodig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl