NOS Nieuws

Vliegtuig met gat in romp maakt geslaagde noodlanding

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Waarschijnlijk heeft een explosie een gat geslagen in de romp van een vliegtuig dat gisteren op weg was van de Somalische hoofdstad Mogadishu naar Djibouti in de Hoorn van Afrika. Passagiers hoorden een harde knal. Daarna vulde de cabine van het vliegtuig zich met rook.

Een van de passagiers, de Somalische VN-ambassadeur Kullane, maakte beelden vanuit het vliegtuig en zette die op YouTube. Te zien is hoe de zuurstofmaskers naar beneden komen. Ook de schade aan boord en het gat in de romp zijn te zien.

Na de explosie viel de druk in de cabine weg, maar het toestel bleef wel bestuurbaar. De piloot kon daarom terugkeren naar het vliegveld van Mogadishu.

 • Hollandse Hoogte / AP
  Het vliegtuig met het gat in de romp in Mogadishu
 • Getty Images
  De binnenkant van het vliegtuig dat een noodlanding moest maken in Mogadishu
 • Getty Images
  Het gat in de romp van het vliegtuig in Mogadishu
 • AP
  Het gat in de romp van de Airbus A321

Twee passagiers raakten gewond. Een man wordt vermist. Er zijn berichten dat een dode op de grond bij Mogadishu zou zijn gevonden die uit het vliegtuig zou zijn gezogen, toen de druk wegviel. Dorpelingen buiten Mogadishu zouden een verbrand lichaam hebben gevonden.

Al-Shabaab

Luchtvaartexperts, die de foto's van de Airbus A321 hebben bekeken, denken dat het gat is veroorzaakt door een explosie. Maar of het gaat om een aanslag is nog onduidelijk. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist. Somalische en buitenlandse deskundigen gaan onderzoeken wat er is gebeurd.

Somalië heeft al jaren te maken met aanslagen door de islamitische terreurgroep al-Shabaab. In Mogadishu vielen in januari zeker twintig doden bij een terreuraanslag op een luxueus restaurant aan de kust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl