Eén op de drie kinderen heeft te maken met een vorm van seksueel geweld
NOS Nieuws

Seksueel misbruik minderjarigen vrijwel altijd door bekenden

Seksueel misbruik bij minderjarigen wordt in het overgrote deel van de gevallen gepleegd door bekenden van het slachtoffer. Slechts 7 procent van alle veroordeelden is een volslagen vreemde voor het slachtoffers. In 36 procent van de gevallen is de dader familie.

Ieder jaar worden gemiddeld ruim driehonderd daders veroordeeld voor ontucht met een kind. Aan de hand van deze veroordelingen, brengt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen het rapport 'Ontucht voor de rechter' uit.

Veel misbruik blijft onzichtbaar, omdat de zaken niet voor de rechter komen.

Seksueel misbruik vaak langdurig

De meeste daders worden veroordeeld voor het plegen van ontucht met één of twee slachtoffers. Veel minder vaak gaat het om meer slachtoffers.

Een op de zes daders is zelf nog minderjarig. Het misbruik dat zij plegen is volgens het rapport niet minder ernstig dan het misbruik dat volwassenen plegen.

Meisjes zijn zes keer zo vaak slachtoffer van seksueel misbruik als jongens. De daders zijn vrijwel altijd mannen. In dit onderzoek zijn vijf van de 182 daders vrouw.

Deelrapport

Ontucht voor de rechter is een deelrapport. Het tweede deel verschijnt deze zomer. Daarin wordt gekeken naar de straffen die zijn opgelegd aan daders van seksueel misbruik van kinderen.

Uit eerdere rapporten bleek al dat zo'n 30 procent van de daders van ontucht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf krijgt.

Het volgende rapport geeft onder meer antwoord op de vraag: hoe kan het dat de rechter de meeste daders na een veroordeling voor seksueel misbruik van kinderen geen gevangenisstraf oplegt? En wat voor straf kregen zij dan wel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl